keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Pikkujoulut Baby-style ja riisipuuro kookosmaitoon








Kokoonnuimme meille viettämään pikkujouluja pienten lasten ja äitien porukalla. Oli villiä melskettä, helinää, helskettä pienten tiukujen. Oli korvia, tassuja, pulleita massuja, häntiä vilisten. Ja tähtöset tuikkivat lyhtyinä kilpaa näin hangella ( ? ) loistaen, kun kaikki nyt juhlahan kulkunsa suuntaa, arvannet kai sen. Kas nythän on joulu ja nythän on joulu ja nythän on joulu taas. Ja metsän pikku väki juhlii kun on rauha maas. Ja valmiina riihellä tonttujen keittämä joulupuuro on, ja kaikki saapuu piiloistansa joulun viettohon. Hupsis tupsis pimpeli pompeli, hiiri se kissalle takkia ompeli, kaikki vain joukkohon leikkiä lyömään ja puuroa syömään kun joulu on.

Keitin vaihtelun vuoksi puuromme osittain kookosmaitoon ja se oli tosi hyvää! Korvaa maidosta puolet kookosmaidolla ja saat hienostuneen kookoksen maun puuroon. Keitin sekahedelmäsoppaa, jonka maustoin inkiväärillä, limenkuorella ja sitruunaruoholla! Nam.
Perinteisen rusinasopankin kanssa tuo kookosmaitoriisipuuro toimii myös.
Kokeilkaa tuota puuroa noin!

Ystäväni oli tehnyt ihanan täytekakun jonka pohjan oli maustanut piparkakkumausteella ja kerrosten välissä oli luumu- ja puolukkarahkaa. Kakku oli kuorrutettu kermavaahdolla ja koristeltu piparkakuilla. Syön sitä täällä vieläkin kirjoittaessa ja kello on v-a-i-k-k-a m-i-t-ä, mutta pojat nukkuu, on hiljaista ja kakku on hyvää.

maanantai 25. marraskuuta 2013

Suomalainen juustotarjotin

























On ihan mahtavaa miten hyviä juustoja suomessa tehdään. Kannattaa tutustua näihin kaikkiin ylläoleviin ja etsiä ja maistella kaikkia uusia. Jotta kotimainen teema olisi täydellinen varaa Åbyn kartanon näkkileipää ( tai jotain muuta vastaavaa )  ja hilloketta vaikka raparperista.

Juustot järjestyksessä ylhäältä alas:

1. Herkkujuustolan Vilho, appenzeller-typpinen lehmänmaitojuusto
2. Metsuri, punahomejuusto, punakittipintainen brie
3. Peltolan Blue, sinihomejuusto
4. Kolatun Waldemar, vuohenmaito cheddar
5. Helsingin Meijeriliikkeen Linnunlaulu, valkohomejuusto

Yhtä suosikkiani, Kyytönmaidosta tehtyä Armas-juustoa en saanut ostettua sen vähäisen tuotannon takia. Jos saat tilaisuuden, maista sitä!

Kuvaus-sessiot ovat välillä aikamoinen kaaos, jos Markus on hereillä, mutta aina on saatu onnistumaan. Homejuustojen kohdalla vaaditaan ehkä vähän aikuisempaa makua, mutta näkkäri on just sopivaa kutisevilla ikenille, joihin on tällä viikolla ilmestynyt kaksi hammasta! V-i-h-d-o-i-n-k-i-n!

lauantai 23. marraskuuta 2013

Tuoreita viikunoita



























Rakastan tuoreita viikunoita. Ne on pulleita, pehmeitä ja painavia ja kun ne avaa, todella kauniita. Näitä kun lisää salaatteihin, juustotarjottimelle tai cocktail-palojen päälle, tulee välitön Wau-efekti!
Viikunoita on monia eri lajeja, ja nämä vihertävät eivät olleet kovin makeita. Paistoin niitä pannulla sokerissa ja syötiin aamiaiseksi luonnonjugurtin, vahterasiirapin ja pähkinöiden kanssa.

Tee karamellisoituja viikunoita näin:

Halkaise viikunat ja painele leikkuupintaa sokeriin. Laita kuumalle pannulle leikkuupinta alaspäin ja paista kunnes ensin sokeri sulaa ja rupeaa kuplimaan ja muuttuu sitten ruskeaksi.  Älä anna sokerin palaa. Syö maustamattoman jugurtin, vaahterasiirapin tai hunajan, ja pahkinöiden kanssa.

Ylellinen aamupala.

Huomenna on joulukadun avajaiset ja saadaan juhlakausi kunnolla käyntiin, tontut on liikkeellä jo!

tiistai 19. marraskuuta 2013

Oletko muistanut tehdä? - Kaalilaatikkoa




Kokoajan tulee niin paljon uusia, ihania reseptejä, että tällaiset perus-ruoat välillä unohtuu tai tuntuu vähän tylsiltä. Siirapilla makeutettu perinteinen kaalilaatikko on kuitenkin tuulahdus tuttua mummolaa ja hei! -se on halpaa ja makoisaa.

Tämä on sellainen laatikkoruoka jonka voi oikeasti tehdä aika rennosti, määrät ei oo niin tarkkoja, mutta minä teen sen näin:

Paista 400 gr jauhelihaa yhden silputun sipulin kanssa. Kun paistat jauhelihaa, paista aina pienissä erissä ja kuumalla pannulla. Haluat oikein käristää jauhelihan kypsäksi!
Keitä puuroriisiä 1 1/2 dl
Suikaloi noin yhden kilon kaali ja hauduta silppua öljytilkan kanssa. Hauduta kaalia oikein kunnolla, sen pitää pehmentyä ja saada väriäkin. Ole tässä kärsivällinen. Tee pienissä erissä ja hauduttele rauhassa.
Sekoita riisi, kaalit ja jauheliha. Mausta siirapilla ( 1/2 dl ) suolalla, pippurilla ja meiramilla ( jos sitä löytyy )
Kuumenna n. puoli litraa lihalientä. Jos teet tämän lihaliemikuutiosta, muista, että liemi on jo itsessään suolaista, ota huomioon suolatessasi lihaseosta.
Levitä seos uunivuokaan ja kaada lihaliemi päälle. Ripottelen laatikon pintaan vähän korppujauhoja ja laitan muutaman nokareen voita. Paista n. tunti 200 asteessa.

Mikko on makee jätkä ja haluaa kaalilaatikon kanssa oikein sokerista puolukkahilloa. Itse pidän krouvista survoksesta, jossa on mukana myös kokonaisia puolukoita.  Ihana vastapaino makealle laatikolle. Jompaa kumpaa ja ääntä kohti!

keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Rääppiäisruokaa




Meillä oli kotona aina tapana syödä yhtenä päivänä kylmiä leikkeleitä. Periaatteessa syötiin tähteitä; mitä milloinkin sattui olemaan. Vaikka edellisen päivän lihamureketta tai porsaanleikkeitä, saatettiin syödä lihan sijasta vaikka vain hyvää kinkkua ja isäni rakasti savukylkeä. Sitten voitiin keittää munia, tehdä nopea salaatti, keittää perunoita, syödä juustoa. Vähän kuin piknik-ruokaa. Kaikki kannettiin pöytään ja syötiin rennolla tyylillä.

Viikonloppuna kummipoikamme sai nimen ja seuraavana päivänä syötiin porukalla jäljelle jääneitä ruokia. Meillä oli porsaanlihaa, dippejä, salaatteja ja juureksia. Keksittiin syödä ne pitaleivän välissä kebabbina ja juteltiin siinä kuinka paljon saattaa mennä ruokaa roskiin ihan vaan senkin takia ettei se enää seuraavana päivänä oikein maistu ja tuleekin tehtyä jotain muuta. Tähän pitää kiinnittää tosi paljon huomiota, ruokaa menee kaikkialla ihan hirveästi roskiin.

Muutamat hyvät lisukkeet ja kekseliäisyys auttaa näissä ruokajämä-jutuissa.

Marinoidut punasipulit on loistava lisuke minkä vaan lihan kanssa ja salaateissa ihana ja värikäs lisä.
Tee näin:

Viipaloi punasipuleita yksi tai kaksi. Kiehauta kattilassa n. puoli desiä punaviinietikkaa ja n. 2rkl. sokeria. Kaada liemi sipulien päälle ja lisää vielä öljyä n. 1 desi. Katso vaan että sipulit peittyy. Lisää hyppysellinen suolaa.
Anna marinoitua jääkaapissa ainakin muutamia tunteja ennen tarjoamista.

Toinen hyvä lihan lisuke on perinteiset mummonkurkut:

Viipaloi yksi kurkku. Kiehauta 3 dl vettä, 2 dl sokeria ja 1 dl väkiviinietikkaa. Anna liemen jäähtyä. Marinoi kurkkuja liemessä noin päivän verran.

Tänään syötiin edellisen päivän ylijääneet keitetyt perunat perunasalaatissa, vieläkin ristiäisistä jääneitä dippejä ja mun rakastamia nakkeja. Niitä ei pienille lapsille, joten niin paljon kuin Markusta ne nakit kiinnostikin, niin tarjoilin vaan melonia välipalaksi.

Ja vaikka ruoalla ei saa leikkiä, niin pienen hetken annoin sen pelata sen meloninpalan kanssa tossa pöydällä. Ja tuli ihan huippu kuva!

Eihän tää elämä niin vakavaa ole?

torstai 7. marraskuuta 2013

Paahtopaisti Isänpäiväksi


Isänpäiväviikonloppu tulossa ja jos aikomus on syödä kotona sunnuntaina, ehdotan uuniin pistettäväksi paahtopaistia. Sen kanssa pääsee helpolla itse juhlapäivänä ja paahtopaisti on niin mahtava kun se toimii kylmänä loistavasti seuraavina päivinä. Paahtopaisti-leivät on täällä meillä super-suosittua kamaa ja seuraavan päivän lounaalle voi rakentaa paahtopaisti-salaatin.

Juhalavasti tarjoat punaviinikastikkeen ja mieleisesi lisukkeiden kanssa.

Rouheasti tarjoat maalaisleivällä piparjuurimajoneesin ja suolakurkkujen kanssa.

Tytöille tarjoat salaatin, paistettujen brysselinkaalien, marinoitujen punasipulien ja krutonkien kanssa. Plus muutama nokare piparjuurimajoneesia!

Ihan itselle tarjoat muutaman siivun suoraan jääkaapista ohimennen. Nam nam nam nam nam.

Muuta vitsiä tässä hommassa ei ole kuin että leikkaat toooooooosi ohuita siivuja.

Teen näin:

Paista paahtopaistia voi-öljy seoksessa pannulla kauttaaltaan. Paista kuumalla pannulla kaunis ruskea väri. Kuumenna uuni 125 asteeseen ja laita lihan paksuimpaan kohtaa paistomittarin kärki.
Käytä digitaalista paistomittaria. Se takaa niin tarkan tuloksen, että paistisi on varmasti mehevää ja on myös niin huoleton; uuniin ei tarvitse edes kurkistaa ennen kuin mittari näyttää oikeaa lukua. Monet mittarit voi ajastaa piippaamaan kun paisti on valmis.
Sisälämpö tulisi olla 55-60 välillä. Meille täällä 58 astetta on ihan optimaalinen, mutta tämä on makuasia. Jos pidät vähän roseemmasta ota paisti uunista tasan 55 asteessa.
Mausta pinta suolalla ja pippurilla ja kääri folioon lepäämään 15 minuutiksi.
Ja muista leikata niitä ohuita siivuja.

Kun tarjoilet paahtopaistin siivuja miten vaan, ripottele pinnalle aina vähän suolaa, oman maun mukaan.

Onnea jo etukäteen ihan kaikille Isille, ihan kaikkialle.